Kokend vuur

Terug naar menu

  • 1 pakje deeg voor hartige taart (of bladerdeeg)
  • 300 gram kipfilet
  • 2 preien
  • 1 sjalotje
  • 2 eieren
  • 125 ml slagroom
  • nootmuskaat

 

chicken and leek pie

Plakjes deeg laten ontdooien. In (stoom)pan een bodem water aan de kook brengen. Kipfilets inwrijven met zout, peper en nootmuskaat en in stoommandje of vergiet leggen. Mandje boven kokend water hangen en in ongeveer 10 minuten gaarstomen. Kip laten afkoelen en in plakjes snijden.

Preien in flinterdunne ringetjes snijden. Sjalot pellen en fijnsnipperen. Boter smelten en preiringen in ongeveer vier minuten zachtjes roerbakken. Vuur uit en sjalot erdoor scheppen.

1 ei splitsen. Eiwit met 2 eetlepels slagroom loskloppen. Dooier met het andere ei en de rest van de slagroom, zout, peper en nootmuskaat loskloppen.

Oven voorverwarmen op 200 graden. Taartvorm (springvorm) invetten en bekleden met zes plakjes deeg. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.

De helft van de prei over de bodem van de taart verdelen. Hierop de plakjes kip leggen. Afdekken met de rest van de prei. Eigeel-roommengsel eroverheen gieten.

Met het overgebleven deeg de taart afdekken, druk de randjes dicht. Maak in het midden van de taart een gaatje. Bestrijk de bovenkant van de taart met het eiwitmengsel.

Zet de taart iets onder het midden in de oven en bak in 35 tot 40 minuten goudbruin.